Hoe bedenk je een nieuw onderwerp voor een blogartikel?

onderwerp blogartikel

Het bijhouden van een blog is een geweldige manier om jouw kennis te delen met je bezoekers. Als je nog maar net gestart bent met je blog, dan heb je waarschijnlijk 1001 ideeën en onderwerpen waarover je graag zou willen schrijven.

Aan onderwerpen geen gebrek dus. Echter wanneer je al wat langer aan het bloggen bent en al aardig wat artikelen hebt geschreven, zul je het mogelijk lastiger vinden om aan nog meer goede onderwerpen te komen waarover je kunnen schrijven.

Maar geen nood, soms lijkt dit ‘probleem’ groter dan het daadwerkelijk is. Want ik weet zeker dat je nog meer dan genoeg onderwerpen kunt bedenken voor een nieuw blog. Om je hiermee op weg te helpen wil ik in dit artikel wat tips met je delen, waardoor je weer sneller nieuwe onderwerpen kunt bedenken voor jouw blogartikelen.

Diep onderwerpen verder uit

Als je start met bloggen zul je waarschijnlijk wat categorieën samenstellen waarin je bepaalde onderwerpen gaat behandelen.

Even een voorbeeld om het duidelijker te maken.

Voor Tekstopdracht hebben we een blog wat gaat over – hoe kan het ook anders – alles wat met teksten en schrijven te maken heeft. Voor ons blog hebben we verschillende categorieën aangemaakt, zodat elk artikel wat geschreven wordt, geplaatst kan worden in een map waarin alle artikelen geplaatst worden binnen die categorie. Tot zover duidelijk lijkt me.

Laten we nu even de categorie ‘SEO-tips‘ erbij pakken. Hierover valt genoeg te schrijven, zelf wanneer je denkt dat je alles wel een keer genoemd hebt.

Nu kan het zijn dat er in een vrij algemeen artikel ‘de 5 beste SEO-tips’ staan, waarvan 1 punt wat kort aangehaald wordt is: “gebruik interne links“. Dan zou je in een volgend artikel bijvoorbeeld meer de diepte in kunnen gaan, waarbij je meer vertelt en uitlegt over het gebruik van interne linkjes op je website.

Zo kun je dat natuurlijk ook toepassen voor jouw eigen blog. Stel je hebt een blog over honden, dan zou je bijvoorbeeld zo aan nieuwe ideeën kunnen komen:

Honden rassen => Kenmerken van een ras = > Welke voeding voor een ras => Opvoeding van een ras

Op deze manier kun je steeds meer de diepte in gaan, waardoor ook kleine onderdelen van een bepaald onderwerp helemaal aan bod komen.

Gebruik ‘Google suggesties’

Mocht je even niet meer weten waar je over zou kunnen schrijven, dan is er nog een handige manier om snel op nieuwe ideeën te komen. Daarvoor ga je eerst naar de zoekmachine van Google, waarna je vervolgens een ‘keyword‘ op geeft welke perfect past bij jouw website.

Voor ons zou dat het keyword ‘Tekstschrijver‘ kunnen zijn.

Als je dat gedaan hebt, scrol je vervolgens helemaal naar onder toe op de pagina met de zoekresultaten. Eenmaal onderaan zul je een aantal suggesties vinden van Google, welke gerelateerd zijn aan het door jouw opgegeven keyword.

Mogelijk zit er een geschikte suggestie bij, waarover jij vervolgens een artikel kan schrijven. Als je er dan meteen een goede SEO-tekst van maakt, dan heb je kans dat je ook nog eens goed gaat scoren op deze suggestie van Google. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Welke vragen hebben je bezoekers?

Wat je ook kunt doen is bekijken welke vragen er vanuit jouw bezoekers komen. Als je weet waarnaar jouw bezoekers op zoek zijn, dan kun je daar makkelijk op in spelen met een artikel waarin jij het antwoord geeft op hun vraag.

Deze vragen kun je binnenkrijgen via de mail, of via reacties op jouw website. Maar daarnaast kun je ook zelf gaan zoeken naar de vragen waar jouw doelgroep mee zit. Dat kan door te kijken op fora waar jouw bezoekers actief zijn, maar ook in bijvoorbeeld Facebook-groepen.

En nu schrijven maar

Ik hoop dat je met deze tips weer nieuwe ideeën en inspiratie krijgt om nieuwe artikelen te schrijven. Mocht je zelf nog een goede tip hebben waarmee je weer nieuwe ideeën kunt krijgen voor nieuwe artikelen, dan kun je uiteraard jouw idee delen als reactie onderaan dit bericht.

juni 11, 2017

Geschreven door: Remon

Remon is content manager en managing director bij Tekstopdracht.nl. Tekstopdracht.nl is het nummer 1 platform van Nederland, waar tekstschrijvers en opdrachtgevers samen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Facebook reacties