Freelance tekstschrijver gezocht? Zo vind je de allerbeste.

“Freelance tekstschrijver gezocht”, dit zou een zoekopdracht kunnen zijn die je hebt ingetoetst op de website van Google, omdat je een tekstopdracht hebt die je graag door de beste tekstschrijver geschreven zou willen hebben. Maar aan welke eisen moet jouw ideale tekstschrijver nou eigenlijk voldoen? En welke kwaliteiten moet hij of zij zeker hebben? In dit artikel krijg je 5 tips mee, zodat je makkelijker jouw ideale tekstschrijver kan vinden.

1# Een goede tekstschrijver voelt jouw doelgroep aan

Een tekst schrijven is één ding, maar een tekst schrijven die naadloos aansluit op jouw doelgroep is van levensbelang. Het is daarom enorm belangrijk dat een tekstschrijver zich verdiept in de lezers van de tekst. Zo zal hij vragen stellen als: “wat is de leeftijd van de doelgroep, welk opleidingsniveau hebben ze, gaat het voornamelijk om mannen of vrouwen, enz.”. Op die manier kan een schrijver een profiel schetsen van jouw doelgroep en kan hij de taal die hij gebruik hierop aanpassen.

2# Schrijft prettige en vlotte teksten

Naast het feit dat een tekstschrijver foutloze teksten schrijft, moet hij – of zij – ook nog eens in staat zijn om teksten te schrijven met zinnen die lekker lopen en goed te begrijpen zijn voor jouw klanten.

Het schrijven van vlotte teksten die lekker weglezen is een hoop werk. Zo zal jouw tekstschrijver vaak zijn teksten moeten terug lezen om vervolgens alle stukken waarbij een “hapering” optreedt te herschrijven.

3# Heeft verstand van (online) marketing

Een beetje tekstschrijver kent zeker de kracht van content marketing en heeft daarom verstand van SEO en copywriting. Je wilt immers zoveel mogelijk mensen bereiken met jouw tekst en een hoge conversie is ook mooi meegenomen natuurlijk.

Een tekstschrijver kan daarom – samen met jou – bepalen welke “keywords” relevant zijn voor jou. Als de keywords zijn bepaald, dan kan hij deze vervolgens subtiel in de teksten verwerken. Omdat een goede tekstschrijver ook verstand heeft van copywriting, kan hij ook pakkende titels en teksten schrijven. Op die manier kan hij een goed converterende tekst samenstellen waar Google en jouw klanten van smullen.

4# Kan overweg met CMS’en zoals WordPress

Steeds meer opdrachtgevers verwachten dat een tekstschrijver ook overweg kan gaan met CMS’en (Content Management System) zoals WordPress. Op die manier kan een schrijver de teksten direct schrijven op de website, zodat een opdrachtgever – na goedkeuring van de tekst – alleen nog maar op “publiceren” hoeft te drukken. Voor opdrachtgevers is dit erg belangrijk, omdat het voor hun tijdbesparend werkt.

5# Geeft jou het gevoel dat hij je niet begrepen heeft

Okay, ik snap dat dit een klein beetje raar klinkt. Naar het is eigenlijk zo dat een goede tekstschrijver een verhaal schrijft, wat gericht is op jouw bezoekers. Want daar huur je hem immers voor in. De kracht van een goede tekstschrijver zit hem namelijk in het feit dat hij jouw verhaal kan “vertalen” naar een verhaal voor jouw klant.

Jij zou in een tekst misschien heel veel vakjargon willen lezen, terwijl jouw klanten waarschijnlijk geen idee hebben waar het over gaat. Zo zou een webontwikkelaar snel geneigd zijn om vakjargon als:  “HTML, CSS en PHP” in een tekst te verwerken, terwijl zijn klanten geen idee hebben wat dit is. Die willen gewoon een mooie website.

Je diensten aanbieden als tekstschrijver? Registreer je hier.

augustus 2, 2016

Geschreven door: Remon

Remon is content manager en managing director bij Tekstopdracht.nl. Tekstopdracht.nl is het nummer 1 platform van Nederland, waar tekstschrijvers en opdrachtgevers samen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Facebook reacties